3D PRINTER!




Herkese tekrardan merhaba!


Geçen yazımda Katı Hal'den ayrılısımı yazmıstım.O yazıya gitmek için ; Katı Halden Ayrılışım :(




Bugünkü yazımısın konusu 3D PRİNTER! 3D Printer nedir?

3D Printer; Filament adlı malzemeyi kullanarak hayal dünyanızda ki neredeyse her şeyi bu cihaz ile oluşturabilirsiniz. Peki bu hayalimizde ki şeyi nereden oluşturacağız? İster kendiniz ister internette bulabilirsiniz. İnternette bulmak istiyorsanız www.thingiverse.com sitesinden indirebilirsiniz. Kendiniz oluşturmak istiyorsanız 123D Autodesk adlı programı kullanarak yapabilirsiniz!




Peki bu filament NEDİR? Filament'in 2 çeşidi vardır, birincisi ABS ikincisi ise PLA.



PLA Teknik Özellikler:

Erime Sıcaklığı: 150-160 °C
Nozzle erime sıcaklığı 220 °C
ABD Sağlık bakanlığı onaylı: Sağlığa zararlı olmayan geri dönüştürülebilir hammadde
Çapı: Piyasa da genelde 1 ve 3 mm olarak bulunur



PLA Filament:

PLA veya tam adını kullanacak olursak Poli Laktik Asit, ilk defa 3 boyutlu baskı almaya başladığınızda kullanabileceğiniz muhtemelen en iyi malzemedir. 3D yazıcının panel üstü fanıyla soğuyacak ve çok hızlı oturacaktır. Bu da eğrilmeyi önleyebileceğiniz ve başka malzemelerdeki zorlukların aksine daha geniş yelpazede şekiller elde edebileceğiniz anlamına gelir.Aynı zamanda akrilik boyalarla doğrudan PLA üzerine de boyama yapabilirsiniz.




Çevreye etkisi:

PLA, fosil yakıtlardan değil mısır nişastasından elde edildiği için diğer plastiklere göre çevreyle daha fazla dosttur. Aynı zamanda çürümüş organik gübrede biyolojik olarak parçalanabilir.


PLA (Poliaktik Asit), ilk defa baskı almaya başladığınızda birlikte çalışılması muhtemelen en kolay malzemedir. PLA, biyolojik olarak parçalanabilen ve mısır nişastası ve şeker kamışı gibi yenilenebilir kaynaklardan elde edilmiş bir termoplastiktir. Bu da PLA’yı çevreyle dost ve çalışılması kolay bir malzeme haline getirmektedir.



PLA Filament ve ABS Filament Farkı:



İmalat sanayiinde devrime yol açan 3D yazıcılarda kullanılan çeşitli filament malzemelerinin kendilerine has artı ve eksi özellikleri vardır. Bu alanda çalışan birçok firma ABS’yi kullanıp , özellik olarak ABS’de ısrar etseler de temelde ABS ve PLA arasında çok büyük fark yoktur.

ABS ile çalışırken bulunulan ortamın mutlaka havalandırılması gerekir. Zira yoğun miktarda zehirli gaz çalışma esnasında açığa çıkar. PLA ile çalışırken böyle bir durum söz konusu değildir. Çünkü PLA’nın hammaddesi doğal mısır nişastasıdır.Biyolojik olarak çözülebilen bir malzemedir.

PLA kullanılarak model üretilecekse yazıcının tablasının ısıtılmasına gerek yoktur. Bu anlamda düşünüldüğünde PLA daha az elektrik tüketimiyle çevreye etkisinin azlığı bakımından bir kez daha ABS’ye nazaran öne çıkar. PLA’nın erime sıcaklığı 210-220 derece civarlarındayken ABS’de bu 250-260 derece arasındadır.

PLA’da büyük parça üretimi ABS’ye göre daha kolaydır.PLA’da ABS gibi sıcaklık etkisiyle eğilme(veya kıvrılma) olmaz. En ileri seviye endüstriyel 3D yazıcılarda bile ABS ile büyük parça çalışmak sıkıntı yaratabilir.
Yukarıda bahsettiklerimiz en genel anlamıyla ABS ve PLA’nın karşılaştırılmasıdır.!



PEKİ 3D PRINTER NERELERDE İŞE YARAR?

3D PRİNTER sağlık,mühendislik,mimarlık vb. alanlarda kullanılabilir.


3D PRİNTER VE FİLAMENTİ NERDEN ELDE EDEBİLİRİM?

Filament için; www.3dortgen.com
3D PRİNTER için;www.katihal.com.tr




OKUDUĞUNUZ İÇİN TEŞEKKÜRLER!
ÖNERİ VE TEKLİFLERİNİZİ ; aeymenalpat3442@gmail.com ADRESİNE GÖNDEREBİLİRSİNİZ!



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

MZ80 Sensörü ile Alarm(KIZIL ÖTESİ UZAKLIK SENSÖRÜ)

Arduino UNO İLE TERMOMETRE!

3D Robot El!